Vsadím se, že jméno arganový olej jste už asi někde zaslechli. Možná víte, že se mu také říká marocké zlato a že je blahodárný. Obávám se ale, že tady většina lidí se znalostí o tomto úžasném oleji končí. Řekněme si tedy kde se arganový olej bere, jak se získává a jak vám svými účinky může pomoci. Pojďme na to...

arganie-trnita-s-kozami

Arganový olej, jak už název napovídá, pochází ze stromu argánie trnité (Argania spinosa), ve staré české literatuře se můžeme setkat také s názvem dvojčet trnatý. Roste pouze v jihozápadním Maroku. Dočíst se můžeme i o snaze o kultivaci jinde v Africe.

Jedná se o velmi odolnou rostlinu schopnou přežít sucho a horko polopouště díky velmi propracovanému kořenovému systému. Jeho plody můžeme vzhledem přirovnat k olivám. A právě ty jsou pro výrobu oleje potřeba. Pro lisování se používá jen vnitřní část plodu – semeno. To je ukryto v měkkém obalu, který se musí odstranit a v tvrdém obalu,který je třeba rozbít. Měkký obal se potom většinou používá ke krmení koz. Zajímavostí je, že kozy po argániích lezou a samy spásají plod. Nevěříte? Jukněte na obrázek :-)

vyroba-arganoveho-oleje

Na jeden litr oleje je zapotřebí zhruba třiceti kilogramů plodů. Výsledný olej se pak různě filtruje, aby byly odstraněny větší částečky, případně rozbité skořápky. V některých provozech dochází také k chemickému čištění či procesu odstranění „pachu“, charakteristické vůně arganového oleje. Čistý olej voní naprosto charakteristicky, z u nás běžných potravin se dá přirovnat k oříškům. Každá várka je trochu odlišná, závislá na počasí i období, kdy bylo vše sklizeno. Každopádně nesmí být olej žluklý či naopak nevonět nijak. Výsledná barva čistého přírodního oleje je nádherně zlatá, lehká usazenina není na závadu.

vyroba-arganoveho-oleje Arganový olej lze použít také ke kulinářským účelům. Ke konzumaci je lépe využít olej z lehce napražených semen, který má úžasnou nasládle ořechovou chuť. Zachovává si velké množství vitaminů, minerálů a zejména obsah nenasycených mastných kyselin stejně jako olej za studena lisovaný, takže působí blahodárně na celkovou obranyschopnost organizmu i na kvalitu nehtů a vlasů. Jeho jedinečná chuť se skvěle hodí do salátů či k namáčení pečiva místo oleje olivového.

Ke kosmetickým účelům se používá olej lisovaný za studena získaný čistě mechanicky, jak je popsáno výše. Arganový olej je velmi dobře snášen i citlivou pokožkou. I pleť obvykle špatně reagující na jakékoliv mastné přípravky jej ve většině případů snese, protože má velmi nízkou komedogennost a některé studie jej dokonce doporučují při léčbě aknózní a ekzematické pleti.

Díky antioxidantům zabraňuje pohybu volných radikálů a tím zabraňuje předčasnému stárnutí pleti. Je to výborná prevence tvorby vrásek, ale také skvělé ošetření pro zralou pleť, které navrací svěžest a mladistvost.

Olej dokáže pečovat o suchou pokožku a zajisti jí dostatečnou a dlouhodobou hydrataci. Díky tomu se také výborně hodí pro uklidnění pleti po slunění.

Ale tím to nekončí! Olej posiluje nehty a zejména vlasy. Při použití na vlasy zabraňuje lámavosti a roztřepení konečků. Vlasy jsou pak nádherně leské, hydratované a posílené. Pokud často používámte fén nebo žehličku na vlasy, funguje také jako skvělá přírodní ochrana vlasu před těmito tepelnými vlivy.

Při aplikaci se olej dobře a rychle vstřebá, takže nezůstává žádný pocit mastnoty. Tím se odlišuje od řady jiných olejů, které tuto vlastnost nemají. Jeho blahodárné účinky, ale pociťujete dlouho po nanesení a působí ve všech svých vrstvách pokožky.

ARGANOVÝ OLEJ JE VLASTNĚ TAKOVÝ KOSMETICKÝ ZÁZRAK !!!

 

zdroj: oficiální materiály Záhir Cosmetics

 

Pokud chcete blahodárnost arganového oleje okusit na vlastní kůži, můžete z naší nabídky zvolit např. Zahir BIO Arganový olej (250 ml), který je dispozici také v menších objemech s aplikátory. Kromě toho můžete otestat další kosmetické produkty z arganového oleje z naší nabídky. Vyzkoušejte tento zázrak, stojí to za to!